La Cambra de la Propietat al programa bàsics de betevé

Els inquilins amb contractes del 2013, els que notaran més l’increment de preus

El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Òscar Gorgues, ha explicat que el 2013 va ser l’any amb les tarifes de lloguer més baixes. Per això, els contractes que finalitzen ara s’estan renegociant a l’alça. En una entrevista al programa ‘bàsics’, ha dit també que Barcelona té molt poca capacitat per generar habitatge nou i s’ha mostrat pessimista sobre la possibilitat de controlar els preus.

Gorgues ha dit que “Barcelona és una ciutat limitada per la seva geografia i amb poca capacitat per generar habitatge nou”. Ha donat dades de l’Associació de Promotors, segons les quals “el 2016 van sortir 1.600 pisos, molts pocs” i això “ha trencat l’equilibri entre oferta i demanda”. Considera que la situació no canviarà –“Barcelona és una ciutat atractiva i cada cop hi ha més gent que vol venir a viure-hi” i “demanda més habitatge”– i això farà difícil evitar l’escalada dels preus del lloguer. El gerent de la Cambra també s’ha mostrat pessimista sobre la possibilitat de controlar les tarifes. “El mercat de lloguer està molt segmentat i ningú no obliga cap propietari a fer res concret. Nosaltres podem recomanar però cadascú farà allò que vulgui” ha dit.

Gorgues també s’ha referit als apartaments turístics. Creu que tenen un pes relatiu en l’augment del preu dels pisos. “Són un element més, però no el principal”, ha dit, “el culpable és l’increment de demanda d’habitatge a causa de l’augment de població i la millora econòmica. El turisme només complica i agreuja el problema”.

“Les ajudes del govern central no canviaran el mercat”

Respecte a les ajudes del govern central als menors de 35 anys que vulguin comprar un pis, Gorgues ha dit que serà difícil d’aplicar a la ciutat “perquè els preus dels habitatges no permeten aquestes compres subvencionades“. “Si no se segmenta el mercat i a les ciutats més grans com Barcelona i Madrid no se’ls assigna coeficients especials, no servirà de res” ha dit. Considera també que el pla “és injust perquè no es poden comparar ciutats com Conca i Barcelona i assignar les mateixes subvencions en un lloc i l’altre”. 

 

Font: betevé