En qüestió la normativa sobre limitació de preus del lloguer a Berlín

El Ministeri de l’Interior alemany considera inconstitucional la normativa que preveu congelar el preu dels lloguers durant cinc anys a la ciutat aprovada pel govern de l’estat de Berlín al juny i que havia d’entrar en vigor al gener de 2020. Segons el ministeri, la ciutat estat no té les competències per a implementar aquesta normativa, que correspondrien al Govern federal liderat per Angela Merkel. La mesura tenia efecte retroactiu fins al juliol passat.

La iniciativa de Berlín respon al creixement del preu del lloguer de l’habitatge a la ciutat, que s’ha incrementat un 120% respecte a fa una dècada.

Per a intentar parar aquesta escalada, el govern de la capital alemanya, format pel Partit Socialdemòcrata, Els Verds i Die Linke, va acordar congelar els lloguers i limitar el preu de l’habitatge, una mesura que afectarà 1,6 milions d’immobles. La iniciativa va trobar el rebuig de democratacristians, liberals i el partit d’extrema dreta Alternativa per Alemanya.

La paralització dels preus del lloguer també pretenia donar temps al govern berlinès per a construir un nou parc d’habitatge social i augmentar d’aquesta manera l’oferta d’habitatges a la ciutat.

Els tribunals alemanys hauran de pronunciar-se sobre la legalitat de la mesura.