El Tribunal Suprem confirma la nul·litat de la taxa als pisos buits de l’Ajuntament de Barcelona

La sala tercera del Tribunal Suprem ha confirmat la nul·litat de la taxa sobre els pisos buits que havia impulsat l’Ajuntament de Barcelona. L’alt tribunal ha desestimat el recurs del govern municipal perquè considera que el consistori no és competent en matèria d’habitatge, atès que aquestes competències són exclusives de la Generalitat.

Com el TSJC, el Suprem conclou que la taxa no es pot enquadrar “en cap dels serveis o activitats” de la llei d’hisendes locals, i la Llei de l’habitatge del 2007 de Catalunya “no atorga les competències municipals que invoca l’ordenança fiscal”.

La taxa va ser aprovada el 30 de setembre del 2016 amb els vots a favor de Barcelona en Comú i ERC i va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el juliol del 2017 arran d’un recurs interposat per la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, SA (SAREB). El Suprem dóna la raó a la SAREB i tanca la porta a la possibilitat que els ajuntaments puguin cobrar pels habitatges buits.

La justícia espanyola, però, va avalar la llei que atorga la potestat a la Generalitat per cobrar un impost als pisos desocupats si els seus propietaris no són particulars (fons d’inversió, bancs, empreses, etc). Com a resposta a un recurs del govern espanyol, aleshores en mans del PP, el Tribunal Constitucional va confirmar la legalitat de la norma el gener d’aquest any.