El Tribunal Constitucional rebutja el recurs contra l’impost sobre els habitatges buits

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs que va presentar el 2016 el govern espanyol, aleshores presidit per Mariano Rajoy, contra la llei catalana 14/2015, del 21 de juliol, que grava els pisos buits de bancs, empreses, promotores o fons d’inversió (queden exclosos els habitatges de propietaris individuals).

L’alt tribunal, en una sentència que s’ha filtrat a la premsa però que encara no s’ha fet pública,  considera que la llei és constitucional i no suposa un doble gravamen il·legal, tal com al·legava l’executiu del Partit Popular.

El recurs contra la llei sostenia que no es pot imposar un recàrrec sobre un bé, com els habitatges, al qual ja se li està aplicant una taxa, en aquest cas, l’impost sobre béns immobles (IBI).

En el cas català, l’IBI grava la titularitat d’un habitatge, mentre que la taxa als pisos buits s’aplica pel fet de no tenir-los ocupats. Són fets de naturalesa diferent i així ho reconeix, per unanimitat, el TC.

La decisió del Tribunal Constitucional es basa en una sentència anterior molt recent, de novembre del 2018, que va fixar la doctrina sobre la duplicació d’impostos. Es tracta d’un cas a Extremadura, on es grava una taxa mediambiental a les instal·lacions elèctriques, que també paguen l’impost d’activitats econòmiques. El TC va decidir que eren dues taxes compatibles perquè gravaven fets imposables de naturalesa diferent: la petjada mediambiental i una activitat econòmica.

Les dues sentències, amb un mateix resultat i que no es poden recórrer, possibiliten que els governs autonòmics puguin establir noves figures fiscals.