El Tribunal Constitucional obliga a retocar l’RDL 7/2019, d’1 de març, de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer, però manté les seves parts fonamentals.

El Tribunal Constitucional obliga a retocar l’RDL 7/2019, d’1 de març, de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer, però manté les seves parts fonamentals. La decisió dels magistrats no afecta els canvis que es van realitzar en la Llei d’Arrendaments Urbans, com la durada dels contractes o la limitació d’avals

El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimarts anul·lar dues disposicions addicionals del decret de lloguers aprovat el març passat. La decisió es va produir arran d’un recurs d’inconstitucionalitat que va presentar el PP contra la norma per entendre que no estava prou justificat el caràcter d’urgència per a recórrer a un Reial decret llei, una figura jurídica que escurça els tràmits parlamentaris habituals de les noves normes.

El TC ha estimat parcialment els arguments de l’oposició en dues parts molt concretes del decret, les disposicions addicionals primera i tercera. Cap d’elles fa referència precisament al que era la part fonamental del text, la que modificava la Llei d’Arrendaments Urbans, que van incloure la prolongació de la durada mínima dels lloguers de tres a cinc anys (set si l’arrendador és una empresa) o la limitació dels avals que pot demanar el propietari de l’habitatge als inquilins.

La sentència del Tribunal Constitucional anul·la la disposició addicional primera del decret “Mesures per a promoure l’oferta d’habitatge en lloguer” en la qual es contemplava la mobilització de sòl públic, els acords entre administracions per a agilitar llicències urbanístiques, la cessió de dret de superfície de sòl públic perquè promotors privats construeixin habitatges en lloguer o la reorientació del Pla Estatal d’Habitatge perquè tots els nous pisos amb protecció pública es destinin a arrendament i no a la venda. La norma incloïa a més el procediment pel qual Foment havia d’anar informant Economia de com avançaven aquests plans.

L’altra disposició addicional anul·lada és la tercera “Convenis en matèria d’infraestructures” que no afecta la política d’habitatge.