El preu dels pisos puja a ritme de bombolla

El preu dels pisos ja fa deu trimestres seguits que puja, des dels mínims del primer trimestre del 2014. A tot Espanya el preu de l’habitatge va augmentar un 0,8% en el tercer trimestre i un 4,1% des de principis d’any, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Però a Catalunya, les Balears i Madrid els augments són molt superiors. Des de l’inici d’any fins al tercer trimestre, l’augment acumulat a Madrid és del 7,4%, a Catalunya del 16,2% i a les Balears del 5,8%.

Un ritme molt elevat que, si es mantingués en el temps, podria ser de bombolla immobiliària. No obstant, segons el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Óscar Gorgues, el fort increment dels preus a Catalunya no és alarmant, ja que durant la crisi van caure un 50% i des del punt d’inflexió només s’han recuperat un 16%.

“No és especialment preocupant”, diu Gorgues, que creu que seria pitjor que els preus es mantinguessin deprimits. Gorgues considera que els preus ara s’estan normalitzant, tot i que reconeix que si el ritme es prolonga en el temps “preocuparia pel risc de caure en una nova bombolla”, tot i que creu que frenaran en els pròxims mesos.

XAVIER GRAU BARCELONA

Leave a Reply