El Parlament no ha validat el Decret Llei 9/2019 del Govern per regular els preus del lloguer

El Parlament no ha validat en la seva sessió d’avui 26 de juny el decret llei 9/2019 del Govern que planteja limitar el preu del lloguer en determinades zones. S’hi han oposat 69 diputats davant dels 64 diputats d’ERC i JxCat que han votat a favor.

Tots els grups, excepte JxCat i ERC, van manifestar ahir el seu rebuig a la norma, i van demanar que es retirés de l’ordre del dia de la sessió parlamentària. Aquest és el segon decret del Govern sobre habitatge que s’estavella a la cambra catalana aquesta legislatura, l’anterior va ser el Decret Llei 5/2019, de 5 de març, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha defensat la iniciativa rebutjant el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries,demanat per Cs i el PSC, que va concloure que diversos articles del decret contravenien l’Estatut, la Constitució espanyola, i vulneraven competències de l’Estat.

Com ja havien anunciat ahir, la CUP i els comuns han votat en contra del decret. Ambdues formacions han criticat que l’índex de referència de la Generalitat per regular el preu del lloguer sigui el mercat actual i no la realitat de la població. Per tant, uns preus que consideren irreals i fruit d’una inflació a causa de la bombolla en el lloguer. També han lamentat que el decret estableixi que el preu del lloguer es pugui incrementar un 10% o un 15% per damunt d’aquest índex, així com el fet que s’hagi aprovat sense consensuar-lo abans amb les entitats socials.

Per la seva banda, Cs ha titllat el decret de “restrictiu” amb el mercat i ha fet referència al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. Han qualificat el Decret llei de “mesura populista i demagoga”.

El PSC ha considerat la norma una “excusa perquè ERC es pengés una medalla en matèria d’habitatge”, així com una “mesura electoralista”. “Això no va de blocs, sinó de donar solucions”.

Per part del PP  s’ha lamentat la “invasió competencial” que suposa el decret.