El Govern puja a la banca l’impost d’ AJD de les hipoteques

El Govern va aprovar ahir elevar l’impost d’AJD (actes jurídics documentats), que es merita quan es constitueix una hipoteca i que actualment paga la banca, des de l’1,5% fins al 2%. Serà el tipus més elevat de totes les comunitats autònomes.

La modificació s’inclou en el Decret llei de mesures tributàries urgents i de lluita contra el frau fiscal. Només la pujada de l’impost d’AJD implica un augment de la recaptació d’uns 81,9 milions d’euros anuals, que per al que queda d’aquest any 2019 seran uns 40 milions.

L’impost d’AJD es paga en formalitzar un préstec hipotecari. Les comunitats autònomes tenen capacitat per a definir el tipus aplicat si bé en la majoria dels casos està en l’1,5%. El tipus més baix es dóna a Canàries i Madrid amb un 0,75%, a La Rioja es paga un 1%, mentre que a Astúries i Balears el tipus és de l’1,2%.

Una altra modificació que regula el decret afecta l’impost sobre els habitatges buits. Així, els fons de titulització que han adquirit hipoteques moroses als bancs també pagaran l’impost amb l’objectiu d’evitar que alguns fons que s’han quedat pisos durant la crisi eludeixin el pagament del tribut.